Skip to content

Gebruikers beheren ​

Huisgenoten toevoegen, rechten toekennen, accounts blokkeren of verwijderen en wachtwoorden resetten.

Iedereen in uw huishouden hoort een eigen account te hebben. Als beheerder maakt u de accounts aan en bepaalt u wat iemand mag.

Gebruikersbeheer openen ​

Instellingen → Configuratie → Meer…. De volledige configuratie wordt geopend. Kies in het menu Administratie → Gebruikers.

De lijst toont alle accounts. Naast elk account staan drie symbolen: het potlood voor Bewerken, de sleutel voor Toestemming en het × voor Verwijder.

INFO

Dit kan alleen met volledige beheerdersrechten en alleen in het thuisnetwerk. Onderweg toont de app Niet toegestaan bij externe toegang., zie Met beheerdersrechten.

Huisgenoot toevoegen ​

  1. Tik op Gebruiker toevoegen.
  2. Kies de Gebruikersgroep: user voor de meeste mensen, admin alleen voor iemand die net als u alles moet kunnen beheren. Wat de groepen betekenen, staat onder Wie doet wat?.
  3. Voer Naam en Gebruikersnaam in en, als u wilt, een E-Mail.
  4. Stel een Wachtwoord in en herhaal het onder Wachtwoord bevestigen. Voor beheerders vraagt de Controller minstens zes tekens.
  5. Tik bovenaan op Opslaan.

Geef de persoon de gebruikersnaam en het wachtwoord. Daarmee meldt hij zich aan in zijn app, zie Aanmelden, en stelt daarna onder Instellingen → Gebruiker → Wachtwoord wijzigen een eigen wachtwoord in.

Naam, e-mail en gebruikersgroep wijzigt u later via Bewerken.

WARNING

Tik niet op Installing voor nieuwe gebruikers. Deze knop is bedoeld voor uw integrator bij de overdracht van de installatie: hij verwijdert alle bestaande accounts en zet onder meer de externe toegang en Matter terug.

Externe toegang toestaan ​

  1. Tik bij het account op Toestemming.
  2. Zet op het tabblad Functies onder Algemeen de Externe toegang op Volledige toegang. Met Uit blokkeert u die.
  3. Tik op Opslaan.

De app van de persoon haalt de sleutel voor onderweg op zodra hij de volgende keer thuis via wifi verbinding maakt, zie Onderweg: externe toegang.

Beperken tot bepaalde kamers ​

  1. Tik bij het account op Toestemming en ga naar het tabblad Kamers.
  2. Kies per kamer Volledige toegang, Alleen bekijken (apparaten zien, maar niet bedienen) of Uit (de kamer is verborgen).
  3. Tik op Opslaan.

Op het tabblad Scènes verbergt u op dezelfde manier afzonderlijke scènes met Uit.

INFO

Opslaan slaat alleen het tabblad op dat op dat moment open is. Wijzigt u meerdere tabbladen, sla dan elk afzonderlijk op. Het oorspronkelijke beheerdersaccount van uw Controller kan niet worden beperkt.

Account uitschakelen ​

Een uitgeschakeld account blijft met alle instellingen bewaard, maar kan zich niet meer aanmelden. Dat is de juiste weg als iemand tijdelijk geen toegang mag hebben.

  1. Tik bij het account op Bewerken.
  2. Haal onder Status het vinkje bij Geactiveerd weg.
  3. Tik op Opslaan.

Bestaande aanmeldingen van de persoon worden meteen beëindigd. Meldt hij zich opnieuw aan, dan ziet hij Je account is uitgeschakeld. Om het account weer te activeren, zet u het vinkje terug. Uw eigen account kunt u niet uitschakelen.

Account verwijderen ​

  1. Tik bij het account op Verwijder.
  2. Bevestig de vraag "…" verwijderen? met Verwijder.

Dit kan niet ongedaan worden gemaakt. Uw eigen account en beschermde accounts kunnen niet worden verwijderd; het symbool is dan grijs. Twijfelt u, schakel het account dan liever uit.

Wachtwoord resetten ​

Is iemand zijn wachtwoord vergeten, dan is Wachtwoord vergeten? met uw goedkeuring meestal de eenvoudigste weg, zie Inkomende verzoeken. U kunt ook zelf een nieuw wachtwoord instellen:

  1. Tik bij het account op Bewerken.
  2. Zet een vinkje bij Wachtwoord wijzigen.
  3. Laat Oud wachtwoord leeg en voer onder Nieuw wachtwoord het nieuwe in.
  4. Tik op Opslaan.

De persoon wordt op alle apparaten afgemeld en meldt zich met het nieuwe wachtwoord opnieuw aan. Daarna wijzigt hij het onder Instellingen → Gebruiker → Wachtwoord wijzigen in een wachtwoord dat alleen hij kent.

Meer hierover: Gebruikers in het integratorhandboek.